Ifjak

(szólni kell arról is, amiről nehéz)

Történt ugyanis, hogy 2O19 első felében az ifjak- értve ezalatt a frissen és nemrégiben konfirmált gyülekezeti tagokat-, akik amúgy még a környéken vannak, azaz Marosvásárhelyen vagy Szászrégenben tanulnak, de itthon élnek, nem válaszoltak a felhívásokra, amikor a gyülekezetben nekik szánt tevékenységekről volt szó.
Keressük a magyarázatot, eddig kevés sikerrel.
Az kiderült, hogy hétvégén a fiatalok egy része a vendéglátóiparban dolgozik, felszolgálnak esküvőkön, rendezvényeken. A pénzzel nem tudtuk felvenni a versenyt. Amikor nem dolgoznak, fáradtak. Vagy kirándulnak, vagy délelőtt van és iskolában vannak.
Az is kiderült, hogy kevesebb esetben bár, de az iskolai közösségek annyira lefoglalják a fiatalok idejét, jó esetbem kitöltik azt, hogy amellett nincs igény a bibliaórás társaságra és tevékenységekre, így a tartalmakra sem.
De azt is tudjuk, hogy van, akinél egyik eset sem áll fenn.
Mi van velük? Hogyan érhetjük el azt, aki a bőség zavarában él? És hogyan azt, akinek kevesebb  a pénze és még munkához sem jut hozzá, hogyan azt, aki nyaralni sem szokott, hogyan azt, aki frusztrált, mert nem a vágyott iskolába jutott be, emiatt kiesett a kortársak köréből is, hogyan érjük el azt, hogy jó és kedves legyen számukra a színes közösség, aminek attól van értéke, hogy ők maguk a tagjai? Sok-sok dolgunk van.
A Reformtátus Kollégiumban tanuló lányok is csak akkor és annyiszor jönnek istentiszteletre, amikor és ahányszor szükségük van az igazoló pecsétre. Az utolsó, sikertelen felkérés után, amikor március 15-én szavalatot kértünk, nem is volt ilyen jellegű próbálkozásunk. Még mi is lankadunk, csüggedünk...Nem adjuk fel azonban.

Ezen okoknál fogva ebben az évben nem regisztráltunk a Csillagpontra abban bízva azonban, hogy mire ismét megszervezik, lesz, akivel menni.

És mégis, mindeközben találkozgatunk ezekkel a gyermekekkel. Istentiszteletre eljönnek időnként, de összefutunk utcán, eseményeken és azt tapasztaljuk, hogy ugyanazok, akik voltak: kedvesek, érdekesek, tele élettel. Csak közben építettek egy falat maguk köré s a kérdés: az ajtó helyét meghagyták, beszerelték, hogy ne csak zárjon, hanem nyisson is?

Emiatt is fontos, hogy megtaláljuk a megoldást. Mert a világ kínálata nagy, színes, hangos, csábít és vonz, sok esetben magához láncolja a fiatalt- éppúgy, mint az időset.

Kezdetnek mindenesetre felajánlottunk egy tábort, és sokkal többet imádkozunk értük.
Értünk, gyülekezetünkért.

Hála legyen minden fiatalért, aki  ránk lett bízva.

Íródnak mindezek akkor, amikor hangos a virtuális sajtó az eseményekről való beszámolóktól, amikor nagyon sok helyen összegyűlnek keresztyén fiatalok, amikor az az érzésünk, hogy mindez csak velünk eshetett meg...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések