Gyermekmunka az év első felében- 2O19

Vallásórásaink ebben az évben is hűségesek voltak, minden alkalommal itt voltak, amikor tevékenységet szerveztünk.
Rendszeres alkalmaink a szombati vallás és kátéórák voltak, amikor négy csoportban vettek részt a gyermekek a fogalkozásokon: O-2. és 3-6. osztályosok, 7., illetve 8. osztályosok. Vasárnap a legkisebbek jöttek, a második iskolai félévben már délelőtt, amikor összesen 8 gyermek kapcsolódott be a vasárnapi iskola foglalkozásaiba.
Visszapillantva jogos a kérdés: mi történt ezeken az alkalmakon.
Az óvodások minden vasárnap egy újabb állomásba érkeztek, ahol a bibliai történetek szereplőit látták különböző helyzetekben cselekedni, így maguk is részesévé válhattak ezeknek a történeteknek, mindezt azzal a reménységgel kigondolva, hogy ezáltal olyan élményben lesz részük, mely maradandóvá teszi bennük az események és a kiváltott érzelmek hatásást.
Az iskolások  minden szombaton korábban érkeznek és szívesebben maradnak tovább, hiszen ilyenkor találkozhatnak azok a gyermekek, akik különböző iskolákban tanulnak és bár kortársak, hétkönap nincs közös programjuk. Van tehát mesélnivaló, megosztani való élmény hétvégén.
A kisebb osztályoknak játékos foglalkozásokat tartunk és sokat beszélgetünk: örömünkre sok-sok kérdésük van, melyekre  avallásórák keretében próbálunk válaszokat találni. Külön színfoltja volt ennek a félévnek a kiállítás, amit a gyermekek otthonról hozott munkáiból szerveztünk az imaházban: a vallásórások ezeken a kiállításokon bármilyen rajzzal, kreatív munkával részt vehettek, majd 3-4 hetente díjaztuk a legjobban sikerült munkákat. Egész félévben tele volt a kiállító tér.
A nagyobb osztályokban arra tettünk kísérletet, hogy eddigi ismereteikre támaszkodva életkoruknak megfelelően beszélgessünk mindazokról a felvetett témakörökről, melyeket a bibliai történetek elénk hoztak.
Az első alkalommal kivitelezett projekt, melynek keretében a vallásórsok egy általuk kiválasztott bibliai személyt mutattak be rajzzal és szöveges leírással sikeresnek bizonyult: minden gyerek hazavihette azt a kiadványt, amit saját munkáikból állítottunk össze. ismét megbizonyosodtunk róla, hogy ha feladatokkal bízzuk meg gyermekeinket és azok a feladatok számukra megfelelőek, megtalálják a megoldás módját és véghezviszik azt.
A legnagyobbak lelkesen készültek a konfirmációra: az időnkénti lankadás után a felkészülési idő végére mind az öten képességeiknek mefelelően megtanulták és felmondták a káté anyagát, az énekeket és a bibliai történeteket, majd virágvasárnapot egelőző héten előbb a presbiterek, majd a gyülekezet előtt is számot adtak  minderről. Virágvasárnap 5 fiatal tett konfirmációi fogadalmat.
Az első éves felkészítő pünkösdkor ért véget, ünnep másodnapján tíz ifjú adott számot mindarról, amit az elmúlt időszakban tanult annak érdekében, hogy következő évben konfirmációi fogadalmat tegyen.
A rendszeres foglalkozás mellett gyülekezetünk vallásórásai lelkesek voltak akkor is, amikor a templomban készültünk ünnepelni: anyák napján és pünköskor, amikor lezártuk a vallásórás tanévet. Ebben az esztendőben anyák napján minden orosztály más-más meglepetésekkel készült : a legkisebbek énekeltek, a közepesek rajzokkal és saját maguk által megfogalmazott jókíánságokkal, a legnagyobbak pedig anyák napi versekkel kedveskedtek szüleiknek.
Tanévzáráskor idén merészet vállaltunk: a vasárnapi iskolások szüleiknek imádságban köszönték meg azt, hogy elhozzák őket az Isten közelébe, a kisiskolások pünkösdi népszokásokat mutattak be, a nagyobbak pedig egy modern jelenettel próbáltak üzenni: a Biblia mondanivalója ma is aktuális, megtalálhatjuk a módját annak, hogyan hozzuk magunkhoz közel azt.

Ezek után vakációra engedtük a gyermekeket, hogy nyaralásaik végeztével új élményekkel jöjjenek vissza, hadd folytassuk, ahol abbahagytuk...



















Megjegyzések

  1. Nagyon régen nem jártam itt :( most bepótoltam a lemaradást...

    Őszinte tisztelettel és szeretettel gondolok Tiszteletes Úrra és családjára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözletünk. Szívesen látjuk, akár csak virtuálisan is , gyülekezetünk körében.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések