A könyv világnapja...

- Az olvasásról -

Márai Sándor Füves könyvéből

Erővel olvasni. Néha nagyobb erővel olvasni, mint amilyen erővel az írás készült, melyet olvasol. Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Az író fecseghet; de te olvass szűkszavúan. Minden szót, egymás után, előre és hátra hallgatózva a könyvben, látva a nyomokat, melyek a sűrűbe vezetnek, figyelni a titkos jeladásokra, melyeket a könyv írója talán elmulasztott észlelni, mikor előrehaladt műve rengetegében. Soha nem olvasni fitymálva, mellékesen, mint akit egy isteni lakomára hívtak, s csak a villa hegyével turkál az ételekben. Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.
............................................................................................................

Jut eszembe, milyen jó dolga van legkisebbeknek közülünk- éppen ezen  a héten voltak csapatostól  a könyvtárban  , lapozgathattak, keresgélhettek, rácsodálkozhattak. Rajtunk is múlik, hogyan adjuk tovább ezt az örökséget. Tovább ragozni közhelyes lenne.






Megjegyzések

  1. Bizony! ezek az alapok nagyobb részben a szülőktől származhatnak, a gyerek azt viszi tovább, amit lát, amit tapasztal. Nem mindegy mit adunk örökségül. A könyvek soha nem lesznek a kárukra.

    Büszke vagyok rá, hogy az olvasás szeretetét én is tovább adhattam a lányainknak :)

    VálaszTörlés
  2. Mivel emlékszem, hogy a főzés nem áll távol a parókia szellemiségétől, ezért tudatom, hogy most egy játékot indítottam a blogomon. Szép nyereménnyel. Régi recepttel is lehet jönni, csak újra kell megosztani. www.korsocska.blogspot.hu Szeretettel várok minden kedves érdeklődő gyülekezeti tagot.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések