Falunapok

Voltak azok az idők, amikor úgy mentek az emberek a vécsi vásárba, hogy a vonat lépcsőjén is csüngtek, nagyon kellett iparkodni, hogy felférjen, aki  jelen szeretett volna lenni. Mert egyszer volt egy évben ilyen jellegű esemény,  meg a másik irányban a görgényi leányvásár. Oda már nem ment vonat...

A falunapok külön színfoltját képezik kis közösségeink életének. S hogy lehet szépen, színvonalra törekedve és vendégszeretően szervezni ilyen jellegű eseményeket, láthattuk, tapasztalhattuk a marossárpataki huszár és táncfesztiválon. Érdekes élmény vendégnek lenni, ha az ember fia rendszerint a szervezők táborában áll.

Azt a húsvétban megélt szomorú tapasztalatot, hogy a fellépés előtti percekben kell betegen hazahozni a gyermeket , most feloldotta az élmény, hogy együtt lehetett a kis csapat, és mintegy megkoronázva a néhány hónapos munkát, zárásként ismét színpadra állhattak. Elfogult szülői lelkünk megtelt büszkeséggel, örömmel, mert szépen táncoltak gyermekeink, mosolygósan, mert örültek a napsütéses vásári hangulatnak, s külön azért is, mert sokan családostól voltak ott, együtt.












Bónuszélmény: Szabó Róbert kántorunk fellépése a Bekecs Néptáncegyüttessel. Az első sorból követte a jövő nemzedék :)

Megjegyzések

  1. Lehet olyat írni, hogy: meg tudnám zabálni ezeket a népviseletbe öltözött gyönyörűségeket!?? :)

    Egyszer pont úgy voltunk Csíksomlyón, mikor az Ezer Székely Lány Napja volt. Olyan csöppségen is népviselet volt, aki még éppen hogy tudott járni. Ámultam-bámultam és a szívem tele volt érzésekkel.

    Nálunk ez hiányzik, ilyen nincs, vagy csak nagyon ritkán...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éppen most volt ez az ünnep is Csíksomlyón, idén több, mint 2000 asszony , lány öltözött népviseletbe.
      A gyerekek valóban szépek, még akkor is, amikor színes jégkását és napszemüveget viselnek a magyar ruha mellé:) Ilyen ez a mai kultúra- igyekszünk benne valami értéket átadni.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések