Hogy működik a testvérgyülekezeti kapcsolat?

- hivatalos a személyes után-

              Az ibrányi reformátusokkal évente találkozunk gyülekezeti keretek között-páratlan évben itt, páros évben ott, az egy év éppen elég arra, hogy kitaláljuk, hogyan töltsük el a szűknek bizonyuló együtt töltött időt.
             Az elszállásolást, étkezést- lehetőségeinkhez mérten - igyekszünk mindkét helyen azonos módon megvalósítani.
             Amikor a vendégeket várjuk,  a következőkre terjed ki a figyelmünk:
- várjuk az itthoni családok jelentkezését, ki az, aki fogad elszállásolásra vendéget, és ugyan ez nem kizáró ok, de mindenképpen az odautazáskor elsőbbséget élveznek azok, akik itthon fogadtak, így viszonozzák majd a látogatást ( a helyek függvényében a lista mindig nyitott az egész gyülekezet előtt)
- megszervezzük a közös programokat- idén mindkét közös ebéd, illetve vacsora a helyi panzióban zajlott, mely ideálisnak bizonyult a felszabadult együttlétre, társalgásra, mulatságra.
- minden család maga dönti el, hogy a fennmaradt szabad időben, a családi nap keretében mivel szórakoztatja vendégeit, akikkel, ha már előző évekből ismerősök, s akkor már barátok, maguk is kifejezhetik óhajukat-  a közös tervezésnek varázsa van .( Így esett idén, hogy volt, aki Szovátára, Korondra, Marosvásárhelyre, a Maros völgyén felfelé utazott, de sokan barangolták be a falut, vagy beszélgettek árnyas udvarokon miccs-sütés , kürtöskalács-készítés közben.)
- mivel a látogatás során a vendégkórus szolgál az istentisztelet keretében, a gernyeszegi kórus kis figyelmességgel ajándékozza meg őket: idén apró erdélyi tárgyak kerültek a kis csomagba- szalmadísz, könyvjelző, házi áldás, kerámia mágnes, valamint festett fakanál, s külön öröm számunkra, hogy ez utóbbi kettő helyi alkotás, gernyeszegi gyülekezeti tagok keze munkáját dicséri.( Természetesen nem kicsi volt meglepettségünk és örömünk, amikor mi is átvehettük a csodálatos népi diszítésű virágkaspókat vendégeinktől.)
- a vendégek érkezésekor pogácsa és kókuszos darázsfészek kínáltatta magát  a templom udvarán megterített asztalon, nem tudunk eléggé hálásak lenni atyánkfia együttműködéséért, támogatásáért, amivel mindig az ügy mellé áll( Szabó Attila pékségtulajdonos és kedves családja felajánlása.)
- a közös vacsorához a süteményt a házigazda asszonyok szolgáltatták, gernyeszegi módra változatosan, gazdagon, úgy, hogy még a vendégek egynapos kirándulására is csomagolhattak belőle- az otthonról vitt finomságoknak sokszorosan jobb az íze.
- s ahogy a fenti felsorolás  mutatja, mindezek által csiszolódik a csapatmunka, egyre tbbeknek sikerül bekapcsolódni a szervezésbe- pénzgyűjtés, listázás, vásárlás, ajándékkészítés, süteményes tálak előkészítése, de akár ide sorolhatjuk a jó hangulatról való gondoskodást is.

             Két évünk van tehát arra, hogy következő alkalommal is legalább ennyire, de talán még gördülékenyebben menjenek a dolgok, és azok, akik őszintén érdeklődnek irántunk, Erdély iránt és testvérként szeretnek bennünket, jól érezzék magukat nálunk.





Megjegyzések

  1. Rég voltam már ilyen gyülekezeti cseretalálkozón. Szeretek beszélgetni főleg az idős nénikkel, biztosan azért mert nem ismertem a Nagymamám :-) Nagyon szépek a sütemények, Budapesten már szinte csak bolti süti kerül szeretetvendégségekkor az asztalra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, úgy látszik, hogy ami nekünk természetes, az máshol érdekesség, vagy ritkaság.
      S aztán, ha az ember belekóstol egyszer az ilyenfajta dolgokba- házi süti, testvérgyülekezet, beszélgetések :),- , hozzá is tud szokni az ízéhez.
      Biztosan akadnak még Budapesten is, akiknek szintén tetszene:)

      Törlés
  2. De szép kis ajándékokkal kedveskedtetek a vendégeiteknek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koprodukció volt az összeállítás, érdekesen alakult a kis csomag, többek hozzájárulásával, ötletelésével. Reméljük, tetszett a vendégeknek is.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések