Gyermekmunka pandémia idején PIGy 24.

 Én pedig szüntelen reménylek, és szaporítom minden te dicséretedet.

Zsolt.71,14

    Az őszi iskolanyitást követően elérkezettnek látszott az idő arra, hogy valamilyen- biztonságos és hatékony formában- megszervezzük a gyülekezeti gyermekmunkát. Mióta a járványhelyzet nem engedte az élő találkozásokat, egyre nehezebbé vált a kapcsolattartás vallásórásainkkal.

    Az új lendület és öröm októberben töretlennek látszott, e hónap folyamán a járványügyi szabályok betartásával sikerült megtartanunk a vallásórákat: a templomban találkoztunk, ahol elegendő tér van, ígya  távolságot könnyűszerrel betarthattuk, ugyanakkor a foglalkozásokhoz semmiféle tárgyi eszközt nem használtunk, így elkerülendő bármiféle kotaktust. Élményekben gazdag, lelki feltöltődést hozó, áldott alkalmak voltak ezek. Csonka maradt azonban ez a folyamat, hiszen a legkisebbekkel, az óvodásokkal nem tudtunk találkozni, úgy véljük ugyanis, az életkori sajátosságok egy otthonos környezetet, gazdag eszköztárat kívánnának meg, melyek nélkül és a járványügyi korlátozások közepette a 3-6 évesekkel nem lehet megfelelően foglalkozni.

    S bár a két iskolás csoporttal, valamint  a kátésokkal való találkozások kárpótolták az előző időszak kimaradásait, rövidre sikerült a vallásórák sora, hiszen november elején újra bezárták az iskolákat, ezzel együtt pedig úgy döntöttünk, mi magunk sem hívjuk össze a gyermekeket.Abban bíztunk, hogy ezzel hozzájárulhatunk a járvány terjedésének fékezéséhez.

    Minthogy azonban semmiképp sem szerettük volna, hogy a gyermekmunka újra szüneteljen, minden előző fenntartásunkkal ellentétben mi magunk is a virtuális térbe költöztettük foglalkozásainkat. Létrehoztuk a Google Tantermet a különböző csoportoknak és Google Meet felületen talákoztunk szombatonként. Kezdetben kezdetlegesen, meglévő eszközeinkkel dolgoztunk, érezve, hogy a következő időkben úgy a virtuális térben, mint az imaházba való visszatéréskor szükségünk lesz olyan korszerű eszközökre, melyek egyrészt a munka terhelését bírják, másrészt pedig hozzájárulnak a tevékenységek minőségi kivitelezéséhez.

    A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából kapott támogatás fent leírt törekvéseinket segítette. A megnyert pályázatból a gyermek- és ifjúsági munka minőségének javítására szolgáló eszközöket vásároltunk- laptopot, fényképzeőgépet és miniprojektort. A korszerű laptop segítségével a közvetítések, virtuális találkozások minősége javult, ugyanakkor a fényképezőgép és vetítőgép használata már az új évben történő találkozásokra tervezett programokban fontos szerepet játszanak. Egyrészt a történetírás, dokumentálás, másrészt a szemléltetés eszközei, melyek a mai, digitális világban elengedhetetlen kellékekké váltak.



  Ezúton köszönetet mondunk a  Magyar Kormánynak támogatásáért, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és  Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. juttatásáért, melynek nyomán korszerű eszközöket vásároltunk, és ezáltal gyülekezetünk gyermekeinek és fiataljainak minőségi programokat, a megmaradást, nemzeti öntudatban való növekedést is szolgálhatjuk.











Megjegyzések

Népszerű bejegyzések