Nyári bibliatábor 2O16.július 18-22. Görgényszentimre

A sok-sok ott készült fotón túl, van ennek a hétnek is egy története, amit igazán csak a szavakból lehet megérteni, ha egyáltalán valakit is érdekel - de tk. minket igen, fontos nekünk látni, honnan indultunk, hova jutottunk el, és közben mi zajlott ezen a rizikósnak is nevezhető héten.

Kezdhetjük mindjárt a legelején, azzal, hogy ez a tábor ugye nyári. Ebben az esetben csak annyi a rizikó, hogy míg a gyerekek nyaralni, lazítani, pihenni szeretnének, addig a szülők annak örülnek a leginkább, ha az ott töltött idő alatt is tanul, pótol, gyakorol stb valamit a gyerek, netán még fejlődik is. Ez utóbbiban egyáltalán nem is kételkedem, mégis, mégis lelkiismereti ügy, hogy bizony hagyni kell( ene) azokat a gyerekeket valóban semmitteni is néha....

Következő elemzésre szánt jellemző az lenne, hogy bibliatábor az, amit szervezünk, sokadik éve, s látva, mennyi lehetőség adódik, mennyiféle és fajta táborozási téma, tartalom és stílus van a palettán, innen már csak úgy lehet folytatni, ahogyan idén tettük, vagyis legelején megbeszélve a tényt, hogy míg a furulyatáborban furulyáznak, a tánctáborban táncolnak, a kézművesben kézműveskednek- s innen már logikusan követhető a sor-, akkor mi ebben a táborban a "bibliázni " fogunk. És mindezt úgy, hogy a 8 évestől 14 évesig terjedő korosztály egyaránt belesimuljon az áhitatok, imaséták , bibliodráma és beszélgetések sorába...

A tábor időpontja időjárás szempontjából jelent rizikót- borongósan esősen indult ebben az évben, közben aztán semmi akadályt nem gördített a tevékenységek lebonyolítása elé.

Rögtön ezt követi a helyszín, ami duplán nevezhető rizikósnak. Ha oda mész, ahol már voltál, fenn áll a veszély, hogy unalmas lesz, ismerik, nem hat az újdonság erejével. Ha oda, ahol még nem, akkor meg lehet, hogy nem válik be, különféle okoknál fogva. Ebben az évben- mert tavalyi ígéretünket objektív okoknál fogva nem tudtuk betartani-, a közelben táboroztunk, emiatt néhányan el sem jöttek. Ettől még sokan le is maradtak, mert a két vendégház hamar megtelt, és a települések közötti kis távolság semmit sem csökkentett a tábor értékén. Talán egy kis hiányérzetem maradt amiatt, hogy túrázási lehetőségek nemigen adódnak ezen a vidéken, s akkor ismét két vigasz marad: részben, hogy nem természetjáró tábort szerveztünk, részben meg, hogy annál többet túrázhatunk majd jövőben. Külön áldása volt azonban a táborhelynek, hogy az udvaron ott a református templom, amit rendelkezésünkre állítottak, így a reggeli és esti áhitatokat ott tarthattuk.

Rizikófaktorok leküzdve, tábor elvégezve, s a lezajlott eseményekre visszatekintve , mindig szem előtt tartva, hogy mit is kell nekünk gyermekeinknek elébe adni, azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy helye van életükben a bibliatábornak, Isten segítségével jövőre is bevállaljuk.


"Buzgósítlak téged, hogy többet imádkozzál..."- részlet a levélből



Önmagában véve az is rizikós, ha az emberfia ilyen hosszú bejegyzést ír...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések