Lesz-e karácsonya a lelkészek gyerekeinek?.....

A válasz nem magasröptű, de őszinte. Olyan ránk jellemző :)

Nyolc karácsonyt éltünk meg eddig gyerekkel, hatot ebből kettővel. S gondolkodom, voltak-e ezekben az időkben magányosak, árvák és szomorúak gyermekeink...

Hogy helyesen ünneplünk-e , ki dönti el? Hogy a mindennapokban helyesen cselekszünk-e, ki ítéli meg?

Hosszas fejtegetés magyarázkodás lenne,  sokkal szebb, ahogyan bevillannak képek az elmúlt karácsonyokról- ünnepekről, mik valóban hordozzák hagyományok morzsáit,mégis  ünnepekről, melyeken sok-sok sok emberrel együtt- gyermekeinkkel is- azon voltunk, hogy oda kerüljünk ahhoz a jászolhoz, ünnepekről, melyekről hisszük, hogy sikerült megszentelve megülni őket.

Adventben a reggeli igeolvasás Annának egyik kedvenc elfoglaltsága.
A Kicsiny Betlehemben sokkal szebben cseng  a tele templomban. Mindig megtapasztaljuk. És valóban , itthon nem éneklünk. Képmutatás nincs.
A karácsonyfát együtt díszítjük- van karácsonyfánk, még ha ott , akkor ezt álmodni sem merték volna.
Az angyaljárás  magával ragadó a gyerekek számára: nem is az a lényeg, hogy mit hozott, hanem hogy egyáltalán, létezik csoda. Tévedünk, hogy földi javakkal kényeztetjük őket? Tévedéseinket fel kell vállalnunk. S ha a puskát nem adjuk oda, akkor elég ügyeseknek kell lennünk amikor megmagyarázzuk, miért nem való az.
Aztán ott vannak a próbák, amikor oly sokszor belebújnak a gyermekek a szereplők bőrébe-  évről évre nyitottabb értelemmel és nyitottabb szívvel értik meg a történetet. Hisszük, hogy szolgálatunk nem hiábavaló.
Anna nagyon vágyik Mária szerepére- és ha majd elég nagy lesz, egy évbe majd minden bizonnyal megkapja...
Kántálni is elmegyünk  a lányokkal- ezt nagyon szeretik.
És amikor jönnek a kántások, akkor senki sem álmos- a megszületett Krisztust hirdetik, mi ezt halljuk énekükből.
És szépen sorra befogadjuk egymást otthonainkban- rokonok, barátok. Befogadás...
A szaloncukor mindig a kosárban van, mert arra sosem kerül sor, hogy felkössük- valóban van úgy, hogy egyebekkel vagyunk elfoglalva. Fontosabb dolgokkal.

És karácsonykor, éppen úgy, mint minden más vasárnap azt mondják a lányok, az istentisztelet közepét nagyon várják, mert olyankor apa olyan jókat mesél. S szép lassan eljön az idő, amikor megértik, nem mese ez, hanem maga  a valóság.( Szóval készülni is megéri.)

A karácsony rólunk szól,
                    az ajándékról szól,
                    a gyermeki ártatlanságról szól,
                    a családról szól,
                    a sötét utcákról szól,
                    és a csillagos égről.... S még mielőtt ezen az önzésen és földhözragadt gondolatsoron felháborodna az igaz lélek- csak arra kell gondolni, hogy bizony személyesen nekem s másnak, aki elfogadja, született Megváltónak, a legnagyobb ajándékként Jézus Krisztus...


S akkor még nem beszéltünk
az óvónőkről , akiknek talán van még másik 25, akikkel együtt kell ünnepelni
a rendőrökről, akik karácsonykor a forgalmat igazgatják, vagy bűnözőket keresnek,
az orvosokról, akik szenteste életet mentenek,
az újgazdagokról, akiknek minden földi jó megadatott,
a bolti pénztárosokról, akik huszonnegyedikén is végignézik, mi minden hazavisznek emberek,
és sok-sok más hivatást, munkát betöltő, elvégző emberről. Nem esett szó még ezek gyermekeiről... Vajon ők hogyan ünnepelnek? Mert minden bizonnyal, ha csak annyira szépen, mint a lelkészgyermekek, akkor jó úton halad az emberiség.

A lelkészgyermek nem áldozat. Ő is az Úr csodálatos ajándéka.

Megjegyzések

  1. Köszönöm a bizonyságtételed!

    VálaszTörlés
  2. :) Ezt tényleg nagyon szépen megfogalmaztad... :)

    Azért Jónás Ferike idejében, amikor pl. a legátus előtt nem lehettek igazi gyerekek a gyerekek, gondolom, mégsem volt éppen olyan jó dolog lelkészgyereknek lenni. De az én "lelkészgyerekem" sem panaszkodott soha, hogy neki ne lett volna igazi karácsonya, szóval, az emberektől, a szülőktől függ, milyenné teszik azt számukra, szerintem. :) Függetlenül attól, hogy mi a foglalkozásuk. (Amúgy kifelejtetted a vasutasokat... Édesapám az volt. Úgy sosem volt, hogy szenteste is, szilveszter is szabad legyen neki. Valamelyiken mindenképpen dolgozott. És persze, közben is.)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm. Végre valaki megírta. Áldott idei karácsonyt is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések